Ons verhaal......

Jul 2015
ELGRA verhaal
Oprichting ELGRA

In juli 1995 ben ik ELGRA gestart. Al een tijdje begon ik me steeds meer te ergeren aan de wijze waarop bedrijven in mijn omgeving om gingen met hun toekomst. Alles ging (en gaat misschien nog wel) om geld zonder na te denken welk effect dat heeft op onze leefomgeving. Na een bezoek aan een tentoonstelling in het Rijksmuseum werd ik het me  duidelijk. Vroeger werd alles lokaal gemaakt met hernieuwbare grondstoffen, dus waarom nu niet meer?

Aug 2015
ELGRA verhaal
Logo-Miscanthusgroep
Samenwerking Miscanthus Groep Haarlemmermeer

Zodra je je verwondering uitspreekt gebeuren er mooie dingen. Zo ook bij mij. Wie staan er dicht bij de natuur..... precies boeren. Een van mijn beste vrienden had een vergelijkbare gedachte en was met een aantal bevriende agrarische ondernemers begonnen met het telen van Olifantsgras (Miscanthus). Reden: De ganzenproblematiek rond Schiphol, en het dempen van vliegtuiglawaai. Het reduceren van co2 en fijnstof En het bijdragen aan een groenere economie.
Dit sprak mij enorm aan, dus de volgende vraag was wat kunnen we van Olifantsgras maken? De samenwerking was een feit.

Sept 2015
ELGRA verhaal
MISCQ-Olifantsgras-papier
Stap 1 - MISCQ Olifantsgras papier maken

Een logische 1e stap was papier maken. Waarom? Mijn vrouw en zwager hebben een printshop, genaamd Copy Partners. In de printshop wordt veel papier verbruikt. Papier gemaakt op basis van boomvezels, maar waarom? Kan er geen boomvrij papier gemaakt worden? Zo gezegd zo gedaan. Samen met een kleine papierfabriek in Nederland zijn we papier gaan maken onder het merk MISCQ. Papier met een zo hoog mogelijk % olifantsgras vezels. Nog niet optimaal, maar een eerste geweldige stap.

Jan 2016
ELGRA verhaal
Stap 2 - GOOED Mulch, dierstrooisel & pellets

Na een succesvolle 1e proef met papier maken moest er ook geld verdient worden. Een relatief eenvoudige toepassing van het Olifantsgras is de toepassing van bodembedekking. De stap om dit te gaan doen was daarom logisch. Wij hebben het merk GOOED in de markt gezet. Via de bekende kanalen kunnen zowel bedrijven als particulieren het Olifantsgras kopen en toepassen voor in de stallen, in de tuin of als pellets in de kachel.

Dec 2019
ELGRA verhaal
MISCELIUM-Olifantsgrs-mycelium
Stap 3 - MISCELIUM - Olifantsgras mycelium

Door de jaren heen zijn we verder gaan kijken wat er verder nog mogelijk was met het Olifantsgras. Een van de andere toepassingen was een biologisch "piepschuim". Een mengsel van de sporen van paddestoelen en de vezels van Olifantsgras. Door het groeien kan het elke vorm aannemen die de mal heeft. Daardoor kan het een vervanger zijn van het traditionele EPS. "piepschuim" gemaakt van hernieuwbare grondstof ipv fossiele grondstoffen. Weer een stapje verder op weg naar een nieuwe biobases economie.

Jun 2021
ELGRA verhaal
Olifantsgras-granulaat
Stap 4 - Olifantsgras granulaat

Een van de laatste ontwikkelingen is het maken van granulaat. Granulaat is de basis voor het maken van plastic producten. Normaal wordt dit gemaakt van olie, een fossiele grondstof. Hoe gaaf zou het zijn als we dit kunnen gaan vervangen door een biologische variant! Het is ons gelukt om een mengsel te maken vn 60% vezels en 40% gerecycled PP of PLA

Jan 2022
ELGRA verhaal
Toekomst.......

Wat de toekomst gaat brengen weten we niet. Een ding weten we wel, er moet iets veranderen. Met onze inspanningen proberen we een steentje bij te dragen aan de nieuwe biobased economie. Iets in beweging brengen waar we allemaal van kunnen profiteren. Met Olifantsgras (Miscanthus) hebben wij een grondstof die de potentie heeft en uit zou kunnen groeien tot een belangrijke hernieuwbare grondstof.......

Logo-Elgra-icon

DEZE WEBSITE GEBRUIKT COOKIES OM U DE BESTE ERVARING OP ONZE WEBSITE TE KRIJGEN.